metanastis, gynaika,, xristougenna, ellada, fws, ’’Och det vart ljus’

"Και εγένετο φως-Och det vart ljus’’ Έλληνες εκτός Ελλάδας,Ευαγγελία Θεοδωρίδου

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014. Ανοίγω το τηλέφωνό μου το πρωί και ενημερώνομαι ότι στις 14:20 μ.μ θα δύσει ο ήλιος σήμερα στο Ούμεο. Τι ώρα άραγε θα δύσει στην Ελλάδα;  Δύει ποτέ αυτό το φωτεινό άστρο στη δική μου πατρίδα;
Ποτέ δε φανταζόμουνα ότι θα έπρεπε να ταξιδέψω 3.327 χλμ βόρεια για να κάνω αυτήν την ερώτηση στον εαυτό μου. Πάντα η ιδέα του ήλιου ήτανε στο μυαλό μου συνυφασμένη με την εικόνα ενός λαμπρού άρματος που το σέρνουν άλογα και πάνω σε αυτό αφέντης και απόλυτος κυρίαρχος του ουρανού ο φωτοστεφανωμένος θεός Ήλιος. Πάντα πίστευα ότι ο ήλιος στη δική μου χώρα λάμπει πιο πολύ. Πάντα τον έβλεπα πάνω στον αττικό ουρανό ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες. Μια αχτίδα εδώ, μια αχτίδα εκεί, μια αχτίδα παραπέρα πάντα ξεγλιστρούσε και έδινε το στίγμα της, γεμίζοντάς με με την ελπίδα ότι σύντομα το γκρίζο χρώμα θα χαθεί και θα ‘’χρυσίσει’’ η μέρα μου.
Τώρα πια είμαι απόλυτα πεπεισμένη για αυτό το γεγονός. Σαν τον ελλαδικό ήλιο δε βρήκα πουθενά. Όχι ότι έχω ταξιδέψει και πολύ στη ζωή μου και μιλάω εκ πείρας! Τουναντίον μάλιστα. Μόνο τρεις ευρωπαïκές πρωτεύουσες έχω επισκεφτεί. Απλά είναι αυτό που συμβαίνει στον καθένα μας - πιστεύω - τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Ζει μια εμπειρία και είναι απόλυτα σίγουρος ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξαναζήσει κάτι πιο έντονο ή πιο ωραίο, όσα χρόνια και αν περάσουν. 
egenetoFws2
 
Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε εμένα τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Όσο δηλαδή διάστημα κατοικώ εδώ. Αυτό που μου λείπει πιο πολύ είναι ο ήλιος της Ελλάδας. Ο δικός μου ήλιος. Αυτός που έμπαινε κρυφά το πρωί μέσα από τις γρίλιες του παραθύρου μου όταν ήμουνα παιδί και με άφηνε να παίζω μαζί του μέχρι να έρθει η μαμά μου και να με σηκώσει από το κρεβάτι για να πάω στο σχολείο. Αυτός που μου κρατούσε συντροφιά τα χαράματα όταν διάβαζα για την εξεταστική, ούσα φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη και αυτός πάλι που μου έκλεινε το μάτι πονηρά όταν περπατούσαμε χεράκι χεράκι με τον άντρα μου τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λεωφόρο Στρατού, γυρίζοντας από κάποιο κουτούκι που είχαμε πάει να διασκεδάσουμε το προηγούμενο βράδυ.
 
Αυτός ο ‘’πετροπαιχνιδιάτορας’’ ήλιος του Ελύτη φώτισε τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών μου και έφερε το φως μέσα στα μάτια τους. Αυτά είναι τώρα οι δικές μου ηλιαχτίδες σε αυτόν τον τόπο. Γιατί κάποιοι στην Ελλάδα μου έκρυψαν τον ήλιο μου και όσο και αν προσπάθησα τα τελευταία πέντε χρόνια δυστυχώς δεν κατάφερα να τον βρω. Οι ηλιαχτίδες δεν έμπαιναν πια μέσα στο σπίτι και στη δουλειά μου κι ας είχα τα παράθυρα και τα πορτόφυλλα αφημένα ορθάνοιχτα.  Και το πύρινο στεφάνι δε διακρινότανε πια πίσω από τα σύννεφα όσο και αν προσπαθούσα να το βρω.
Στο μυαλό μου ετούτη τη στιγμή τριγυρίζουνε οι στίχοι του Γιώργου Παπακώστα: ‘’Αχιλλέα, στη χώρα σου γεννήθηκε ο Ήλιος, όπου ανεβοκατεβαίνουν οι αγγέλοι με τις γενιές των Ελλήνων, παίζοντας με τη δροσιά’’. Μα αλίμονο! Ο ήλιος δε λάμπει πια στην Ελλάδα και οι άγγελοι δεν κατεβαίνουνε πια κάτω για να παίξουν με τις δροσοσταλίδες γιατί η ‘’παγωνιά’’ και το ‘’σκοτάδι’’ που επικρατεί θα τους ραγίσει τα φτερά. 
 
egenetoFws3
 
 
Και θα αναρωτηθεί κανείς: 
-Για ποιον ήλιο μας μιλάς Ευαγγελία όταν στο Ούμεο που ζεις ο ήλιος σήμερα θα ανατείλει στις 08:30 π.μ και θα δύσει στις 14:20 μ.μ; 
Δεν έχει σημασία πόσο θα μείνει ο ήλιος πάνω στο στερέωμα του ουρανού. Αν θα είναι τέσσερις ή οχτώ ώρες. Αν θα είναι μόνος του σε έναν ανέφελο ουρανό  ή μισοκρυμμένος πίσω από τα σύννεφα, παίζοντας κρυφτό μαζί τους. Αυτό που έχει  πραγματική σημασία είναι όταν τον δούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα και να μπει μέσα στο σπίτι μας γιατί ‘’ αν ο ήλιος μπαίνει μες στο σπίτι, μπαίνει λίγο και μες στην ψυχή σου’’, σύμφωνα με τον Le Corbusier. Και απόψε το βράδυ στο Ούμεο, ακόμη και αν ο Ήλιος θα έχει ήδη αποσυρθεί στο παλάτι του πέρα στη μακρινή Δύση, οι ψυχές των ανθρώπων εδώ θα γεμίσουν με φως γιατί θα συμβεί κάτι μαγικό. Κάτι πραγματικά παραμυθένιο.
 
-Όταν απόψε το σκοτάδι πάνω από την πόλη θα απλωθεί,
 πολύχρωμο φως από τα παιδιά θα γεννηθεί. 
Χιλιάδες φανάρια την πλατεία θα στολίσουν 
και το σουηδικό ουρανό αμέσως θα φωτίσουν. 
Πριν από λίγες ημέρες η κοινότητα είχε καλέσει τους μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων να κατασκευάσουν και να στολίσουνε γυάλινα βαζάκια ώστε να φτιάξουνε τα δικά τους φαναράκια. Όλες οι τάξεις λοιπόν πλημμυρίσανε με πολύχρωμα χαρτιά, κορδέλες, χάντρες, κόλλες, χρυσόσκονες και ό,τι άλλο υλικό μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους και στο τέλος της Παρασκευής τα περβάζια των παραθύρων των σχολείων ήτανε στολισμένα με αυθεντικές, μοναδικές παιδικές δημιουργίες.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας βρίσκει τους μαθητές να αποχωρούν από το σχολείο κρατώντας στα χέρια τους το μικρό τους θησαυρό και να κατευθύνονται άλλοι με τους γονείς τους και άλλοι με τους φίλους τους προς το κέντρο της πόλης. Εκεί αφήνουνε όλοι τα φαναράκια τους τα οποία σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους. Μέσα σε λίγες ώρες ολόκληρη η πλατεία φωτίζεται και η νύχτα παύει να υπάρχει. 
 
egenetoFws4
 
 
                  
‘’ Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος για να φωτίσεις τους σβησμένους ήλιους των άλλων’’ είχε πει κάποτε ο Ν. Καζαντζάκης. Και αυτό συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου αυτή τη στιγμή. Παιδιά από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, παιδιά που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες και πιστεύουν σε διαφορετικό Θεό, καταργούνε τα σύνορα που εμείς οι μεγάλοι έχουμε βάλει και δημιουργούν όλα μαζί κάτι μοναδικό. Κάτι που μόνο παιδικά χέρια και αγνές παιδικές ψυχές μπορούν να δημιουργήσουν. 
’’Ljusfestival’’, Φεστιβάλ του Φωτός, σε ελεύθερη μετάφραση λέγεται αυτή η τελετή και έχει ως σκοπό να φωτίσει έστω και για λίγο το σκοτάδι που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο έντονα αυτό το μήνα. Φέτος όμως αυτή η τελετή αποκτάει και μια άλλη διάσταση, καθώς το Ούμεο είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014. Για το λόγο αυτό το φως από τα φαναράκια θα λάμψει σε πολλές ακόμη πόλεις της Σουηδίας. ’’Χιλιάδες φαναράκια κάτω από τον ίδιο ουρανό, την ίδια νύχτα’’ είναι το σύνθημα που ακούγεται από στόμα σε στόμα.
Πέστε με ρομαντική, ονειροπόλα ή ότι ζω σε έναν άλλο κόσμο αλλά όταν βλέπω αυτά τα πολύχρωμα φαναράκια και τα παιδιά γύρω τους να γελάνε και να διασκεδάζουνε, νομίζω ότι ο ήλιος μου ανατέλλει ξανά μέσα στη νύχτα και τα χαμόγελα των παιδιών σαν άλλες ηλιαχτίδες αρχίζουν να χορεύουν γύρω μου και να με καλούνε να τις κυνηγήσω όπως τότε που ήμουνα και εγώ παιδί και έτρεχα από πίσω τους. 
 
egenetoFws5
 
Γυρίζω και κοιτάζω τις κόρες μου που τα μάτια τους λάμπουνε καθώς μέσα σε αυτά παιχνιδίζουν οι πολύχρωμες σκιές από τα φαναράκια που κρατούνε στα χέρια τους. Τα αφήνουνε κάτω στο έδαφος με θρησκευτική ευλάβεια και γίνονται και αυτές συμμέτοχοι σε αυτό το θαύμα που συντελείται εκείνη τη στιγμή. Ένα θαύμα που μόνο κάποια ανώτερη δύναμη θα μπορούσε να πραγματοποιήσει. Όλοι σχεδόν οι λαοί του κόσμου συγκεντρωμένοι σε μία πλατεία να προσφέρουν ο καθένας το δικό του φως γκρεμίζοντας όλα τα τείχη που έχουνε κάποιοι υψώσει.
 
Πιστεύω στο δικό μου Θεό και έχω διαβάσει πολλές φορές το απόσπασμα της Βίβλου που αναφέρεται στη Δημιουργία του Κόσμου μέσα σε επτά ημέρες. Σήμερα όμως αφήστε με να πιστεύω ότι ο Θεός μου είναι αυτά τα παιδιά που φωτίζουνε τη νύχτα και σκορπάνε μακριά τα σκοτάδια. Σήμερα αφήστε με να είμαι εγώ αυτή που θα φωνάξει: ‘’Και εγένετο φως’’. 
Ευαγγελία Θεοδωρίδου
Νηπιαγωγός
 
 
 
 
 
 egenetoFws1
 
 
 
 
 
’’Och det vart ljus’’
Fredag 21 november 2014. Jag tittar på min telefon och bli informerad om att solen kommer att gå ner kl.14:24 i Umeå idag. Vilken tid kommer solen att dala i Grekland? Går denna ljusa stjärna aldrig ner i mitt eget hemland? Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle resa 3.327 km. norrut att göra denna fråga till mig själv. Idén om solen var alltid sammanflätad i mitt sinne med den bilden av en guldglänsande vagn, dragen av bevingade hästar och på denna vagn stod, absolut herre och härskare över himlen, den guden Helios. 
Jag har alltid trott att solen skiner mest i mitt land. Jag har alltid sett denna på attika himlen även under molniga dagar. En solstråle här, en solstråle där, en solstråle vidare syntes och fyllde mig med förhoppningen att det grå skulle komma bort och min dag skulle bli ’’guld’’ igen.
Nu är jag helt övertygad om detta faktum. Jag har hittat ingen sol så vacker som den grekiska solen. Ingenstans. Naturligtvis har jag inte rest mycket och jag pratar inte som expert.Tvärtom, faktiskt. Jag har besökt bara tre europeiska huvudstäder. Men det är detta, som händer till var och en av oss –tror jag – åtmistone en gång i ens liv. Man genomgår en utmärkt upplevelse och är helt säker på att man aldrig kommer att uppleva något mer intensivt eller mer trevligt än den.
 
egenetoFws2
 
 
Det är precis vad som händer med mig under de senaste femton månaderna. Vad jag saknar mest är Greklands sol. Min egen sol. Denna sol som trädde i hemlighet in i mitt rum när jag var liten och låt mig leka med den tills min mamma kom och lyfte upp mig ur sängen för att gå till skolan. Denna sol höll mig sällskap till gryningen när jag läste för mina prov som student vid Thessalonikis universitet.
 
Denna ’’petropaichnidiatoras’’ sol lyste mina barns första år och hämtade ett brinnande ljus i deras ögon. Mina barn är mina solstrålar nu eftersom vissa människor gömde min sol och trots att jag försökte hitta den, under de senaste fem åren, kunde jag tyvärr inte hitta den. Solstrålarna trädde inte in i mitt hus och i mitt jobb längre trots att jag lämnade fönstren och dörrvingarna vidöppna.
Välver George Papakostas verser: ’’Achilles, föddes Helios i ditt land, där änglarna går upp och ner med generationerna av Grekerna, lekande med daggen’’. Men tyvärr! Solen skiner inte längre över Grekland och änglarna går inte ner för att leka med daggdropparna eftersom ’’det kalt’’ och ’’det mörkret’’ som finns här kommer att spräcka deras vingar.
Och man kan undra:
-Om vilken sol pratar du Evangelia när du bor i Umeå där solen går upp kl. 08:20 och går ner till kl.14:24?
 
egenetoFws3
Det spelar ingen roll hur mycket tid solen skiner över himlavalvet; om det är fyra eller åtta timmar. Vad som är viktig är att vi öppnar fönstren och låter solen komma in i vårt hus efter ’’om solen kommer in i huset, kommer lite in i vårt sinne’’, enligt Le Corbusier. Och ikväll kommer det att hända något magiskt i Umeå. Något verkligen unikt.
-När mörkret sprider sig över staden ikväll
kommer färgglada ljus från barnen att födas.
Tusentals ljuslyktor kommer att pryda torget
och den svenska himlen kommer de omedelbart att lysa.  
För några dagar sedan hade kommunen bjudit eleverna av förskolorna och grundskolorna decorera glasburkar för att framställa sina egna ljuslyktor. Alla klasserna översvämmades av färgglada papper, band, pärlor, lim, glitter och många många andra material. I slutet av fredagen var allt klart.
Eftermiddagen finner eleverna att lämna skolan, hållande sin lilla skatt i handen och rikta sig antingen med sina föräldrar eller med vänner till torget. Där gör de av sina ljuslyktor som bildar koncentriska cirklar. Inom några timmar belyses hela torget och kvällen försvinner.
                egenetoFws4
 
 
’’Du måste bli solen för att lysa de slocknade solarna i andra’’, sa Nikos Kazantzakis en gång. Och det händer framför mina ögon just nu. Barnen från hela längden och bredden av världen, barnen som talar olika språk och använder olika ord för Gud, avskaffar begränsningarna som vi -vuxna- har bildat och de skappar,alla tillsammans, något unikt; något som bara barns händer och rena själar kan skapa.
’’Ljusfestival’’ kallas denna ceremoni och har som ’’mål’’ att ge ljus till dunkel november. Samtidigt består det den officiella invigningen av den sista av de åtta samiska årstiderna, som vi läser på kommunens hemsida. Men i år tar den ’’Ljusfestivalen’’ en annan dimesion på grund av det faktum att Umeå är Europas Kulturhuvudstad. Det betyder att många andra städer i hela Sverige kommer att tända ljuslyktor ikväll. ’’1000 tals lyktor- under samma himmel under samma kväll’’ är den parollen.
Ni kan säga att jag är romantisk eller drömmande. Men när jag tittar på dessa lyktor och de lyckliga barnen som skrattar och håller i gång tror jag att min sol går upp igen i kvällen och barnens leenden som strålar dansar runt mig och de kallar mig jaka dem som när jag var barn och sprang bakom dem.
Jag vänder mig om och tittar på mina döttrar i ögonen som lyser upp efter färgglada skuggor av lyktorna dansar där.  De lämnar sina ljuslyktor på marken med religiös vördnad och de blir deltagare i detta mirakel som inträffar vid denna tidpunkt. Ett mirakel som endast en högre makt kan göra. Nästan alla folken i världen är samlade på ett torg för att erbjuda sitt eget ljus, rivande av de murarna som vissa har rest.
 egenetoFws5
 
 
Jag tror på min Gud och jag har läst många gånger det avsnittet i Bibeln som handlar om ’’Det Skapandet av Universum’’ på sju dagar. Men ikväll låt mig tro att Gud är dessa barn som belyser natten och fördriver mörkret! Låt mig vara denna som ska ropa: ’’Och det vart ljus’’!
Evangelia  Theodoridou
 
 
(Jag hetter Evangelia Theodoridou och jag kommer från Grekland. Jag är utbildad som förskollärare och jag har arbetat på många olika statliga förskolor i mitt hemland de senaste femton åren. Jag har bott i Umeå i femton månader och jag studerar svenska som andraspråk. Samtidigt jobbar jag som förskollärare i en förskola i min stad.)
Jag samarbetar med den grekiska webbplatsen (www.igynaika.gr) som skapade en mycket kapabel och god vän. Jag kommer att skriva artiklar om mitt liv utomlands. Många vänner har redan varit förvånade över denna försök och de klickade ’’like’’ på sidan. Bland dem var en mycket god vän till mig som jag träffade här i Umeå. 
Kerstin var en av mina första arbetskamrater i min första svenska skola. Hon läste min förra text och hon översatte den till svenska efter hon ville läsa vad jag hade skrivit. Denna rörelse rörde mig djupt och jag bestämde för att försöka översätta mina texter till svenska. (Det är bättre än google översättning). Jag vet att jag kommer att ha många grammatiska fel men detta spelar ingen roll till mig just nu. Jag har gjort det första steget. Jag försöker lära mig ert språk. Ni kan göra det andra. Försök förstå man som inte har svenska som modersmål! Det ska bli roligt!
 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!